Blog

Dijital Dünya Klavuzunuz

Konvansiyonel bir iş internete nasıl taşınır?

Kategori:


Bu makalede bahsedeceğimiz konu bir web sitesi açmak ve “sitemiz de var” demek değildir. Daha çok fiziki olarak devam eden bir işletmenin dijital dünyaya adapte olması ve gerektiğinde tamamen dijitalden devam edebilecek kabiliyete ulaşmasıdır.

Bahsettiğimiz dönüşüm için önce işletme sahibinin bakış açısının dijitalleşmesi gerekir. Bu ne demek?

  • İşletme sahibi, artık vereceği tüm kararlarda dijital dünyayı da hesaba katıp, sonuçların bu yeni dünya açısından da değerlendirmelidir. Kendisi yapamıyorsa mutlaka bunu yapabilmenin sorumluluğunu alacak birisini seçmelidir.
  • Yeni alacağı iş arkadaşlarının dijital yeteneklerini mutlaka incelemeli, özellikle sosyal medya kullanımına ve kullanım kalitesine dikkat etmelidir.
  • İşletmenin tüm operasyonlarını izlerken “bunu online olarak nasıl daha kolay yaparım?” düşüncesi hep aklında olmalıdır.
  • Dijital dünyaya karşı merakını tetikleyecek şeyler bulmalıdır. Meraklanmadan bu işin gerçekleşmesi zor değil, ancak  riskler barındırır hale gelebilir.

Bu şekilde bir düşünce yapısıyla hareket etmeye başladığınızda göreceksiniz ki aslında hayal ettiğiniz her şeyin internette bir karşılığı vardır. Daha önce bunlardan nasıl haberdar olmadığınıza şaşıracaksınız. Peki hayal ettik, çözümler gördük, ancak nereden başlayacağız?

  • Öncelikle işletmenin dijital varlıkları dediğimiz araçlarını, profesyonel bir ekiple beraber çalışarak tamamlamalı ve kendinizi ve markanızı bu dünyada doğru ifade edeceğinizden emin olmalısınız.
  • Dijital yüzünüzün nasıl algılanacağına, yani marka yönetim stratejilerinize karar vermelisiniz.
  • Dijitalleşme, her sektör için aynı planla ve hızda gerçekleşmez. Öncelikle sektörünüzde bu sürecin nasıl işleyeceğini keşfetmelisiniz. Bu konuda başlangıçta profesyonel destek almak hem maliyet hem zaman kazandıracaktır.
  • Planlı hareket etmelisiniz. Seçimlerinizi sırayla ve uyumlu olarak yapmalı, beklenmedik boşluklar oluşmasını ve aksamaları engellemelisiniz.
  • Dijitale doğru atacağınız her adımdan önce çekirdek ekibinizi, sonrada tüm ekibinizi haberdar etmeli, onlarında uyumunu sağlamalısınız. Bu konuda mümkünse kısa bir eğitim almalarını sağlamalısınız.
  • Dijitalleşmenin her aşamasında ekibin sadece sanaldan işinizi yapma yeteneğinin gelişip gelişmediğini test etmelisiniz. İşletmeler bu günlerde bunun eksikliğini yaşamaktadırlar
  • Dijitalleşmenizde her yönden bir senkronizasyon yakaladığınızdan emin olmalısınız.
  • Rakiplerinizi izlemelisiniz. Onların dijitalleşme süreçlerini iyi analiz etmeli, farklılıklarınızı test etmelisiniz.
  • Senaryolar üretmeli ve belli zamanlarda bu konuya özel toplantılar yapmalısınız. Dijital dünya farklı senaryoları uygulamanın çok daha kolay olduğu bir mecradır.
  • Müşterilerinizi de dijitalleşmenizden haberdar etmeli, bu konuya hızlı uyum sağlayabilenleri tamamen dijital iletişimle iş yapar hale getirmeye başlamalısınız.

İşletmeler kendi kulvarlarına göre farklı şekillerde seçimler yapar. Bu e-ticaret, online kiralama, online hizmet satışı, uzaktan eğitim, canlı destek, online konferans, konum takip sistemleri vs gibi bir çok dijital araç kullanımı ile olabilir. Dünyada var olan birçok sektör için dijital planlar zaten vardır ve test edilmiştir. Ancak bu sektörlerden olup ta kendi dijital planınızı da ortaya koyarak çok daha başarılı bir altyapı da keşfedebilirsiniz. Ya da sektörünüzde hiç kimsenin henüz uygulamadığı bir fikri hayata geçirebilirsiniz. İleride bu konuda daha detaylı makaleler hazırlayacağız.

Şu anda birçok ofis ofis malzemesini bir ofis sitesinden satın alıyor. Hem daha ucuz hem de ofise kadar getiriyor. Veya kurumsal baskı işleri için artık her kararın online verildiği ve tasarımı mail ile onayladığınız altyapılar kullanılıyor. Birçok araç kiralama şirketi siteleri üzerinden kiralama siparişi alıyor. Sigorta şirketleri online sigorta satıyor.  Birçok kurs online eğitim veriyor., online sınav yapıp sertifikanızı kargoyla yolluyor. Bazı siteler alışverişlerimizi hem de istediğimiz marketten istediğimiz alışverişi yaparak evimize kadar getiriyor. Bu konularda başarılı siteleri rahatlıkla inceleyebilirsiniz.  Bunlar gibi yüzlerce örnek sayabiliriz. Bazıları orijinal bir fikir olarak ortaya çıkmış olsa da, bir çoğu var olan fikirlerin tekrar gözden geçirilip başarılması şeklinde yer bulmuştur.

Dijital dünyaya taşınacak olan işletmelerin akıllarındaki bir soru “müşteriler uyum sağlayacak mı?”dır. Aslında bu fikre kapılan işletme sahiplerinin farkına varamadıkları şey, bir süredir kapılarını çalmayan müşterilerinin daha erken dijitalleşen rakipleri ile çalışmaya başladıklarıdır. İşletmeleri dijitalleşmeye zorlayan ana unsur aslında müşterilerin kendisidir. Sizin yapmanız gereken bu süreci iyi yönetip, müşteri kaybetmeden yeni müşterilere ulaşmak; daha az kadroyla daha çok kişiye hizmet vermek için çalışmaktır.