Blog

Dijital Dünya Klavuzunuz

Reklamda nasıl mesaj verilir?

Kategori:
Eklenme:
01 Ara 2020

Reklam yönetiminde birçok aşama mevcut. Ancak en önemlisi reklamın potansiyel müşteri ile teması anında, beklenen etkiyi oluşturmasıdır. Tüketici bilinci arttıkça dikkat çekmek ve satışa yönlendirmek daha fazla çaba gerektirmektedir.

Ancak değişmeyen birkaç psikolojik strateji daima etkisini sürdürmektedir.

Sosyal kanıt

Bu yöntem her zaman birçok teknikten daha etkindir. İnsan sosyal bir varlıktır ve toplumun genel kanısını ve görüşlerini daima dikkate alır. Bu yüzden reklam stratejinizde bu yöntemi kullanmanız çok etkili olacaktır.

Sosyal kanıt, ürün veya hizmeti daha önce kullanan kişilerle ilgili istatistikler, kişilerin yorum ve görüşleri, ürün puanları ve satış sonrası yaşadıklarını potansiyel müşterilere sunabilmektir. İnsan kendisine benzeyen ve aynı ürünü satın alan insanların görüşlerini kesinlikle ciddiye alır. Tecrübeli müşteriler hem satıcının hem de ürünün puan ve görüşlerini görmeden ve analiz etmeden satın almazlar.

Mesela;

  • Bu ürüne bakan her 100 kişiden 90 ı satın aldı.
  • Bu ürüne bakanlar şu ürünü de aldı
  • Bu ürün bu ay 999 adet sattı

Tuzak etkisi

Aslında buna karşılaştırma demek daha isabetli olur. Ürünün fiyat veya dikkat çeken avantajlı bir özelliğini ön plana çıkararak, müşterinin karşılaştırma yapmasına olanak verirsiniz. Sizin kurguladığınız bu karşılaştırma satın almak için ikna olmayı da hızlandıracaktır.

Beyin bazen bildiği halde yanlış seçeneğe inanmak ister. Yanına konulan alternatif o ürünü daha büyük ya da küçük gösterebilir. Bu etki beyni yönlendirilen ürünü seçmesi sağlanır.

Bu noktada bir diğer etki de çoğunluğun sizin seçtiğinizden daha pahalı alıyor olması hissidir. İnsan “Ben iyisine layık değil miyim?  diyerek, planladığının bir gömlek üstündeki ürünü alma eğilimindedir.

Deneyim etkisi

Ürün veya hizmet tanıtımlarında, alışveriş sonrası yaşanacak duyguya vurgu yaparak, daha önce yaşadıkları bir duyguyla eşleştirmelerini sağlayabilirsiniz. Ayrıca insanlar duyguları iyi niyetle ilişkilendireceklerinden buna karşılık verme eğilimine girerler. Bu noktada reklamın mesajı çok etkili bir silaha dönüşür.

Karşılığını alıyorsun etkisi

Alışverişin her ne kadar büyük çoğunluğu duygularla gerçekleşiyor olsa da bir tarafımız, karlı bir alışveriş yapıp yapmadığımızı sorgular. Bu noktada bize sunulan ürünün verdiğimiz ücretten fazla olduğunu bilmek isteriz.

İşte reklam çalışmasında da insanlara bu hissi verecek taktikler kullanılır. Mesela ana ürün yanında daha ucuz bir ürünün hediye olarak verilmesi insanları etkileyecektir.

Panik veya kıtlık etkisi

Bu taktik eskiden beri uygulanır ve her zaman da başarılı olmuştur. Almaya karar verdiğiniz ürünün yanında “son 2 ürün” yazısını okuyunca ne hissediyorsunuz?

Biteceği ve alamayacağınız düşüncesi sizi panikletir. Hatta kararsız olduğunuz bir çok alışverişin tamamlanması bitecek korkusu ile olmuştur.

Eski profesyonel pazarlamacılar bir ürün satışın ayanı anda 2 müşteri davet eder ve sanki yanlışlık olmuş gibi davranırdı. Çünkü rekabetin vereceği kaygı alma hissini güçlendirir ve o satışın tamamlanma şansı artar.

Günümüzde de bunu ürünün biteceği hissi ile yaşatmak mümkündür.

Reklamlara bu gözle bakarsanız ; “Stoklarla sınırlıdır”, “Kısa bir süre için geçerli” gibi sloganların olduğunu göreceksiniz.

Sonuç olarak insanın satın alma güdüsü çoğunlukla duygusal olarak çalışır. İnsanlar alışverişi duygusal olarak yapar ve sonradan buna bir mantık bulmaya çalışır.