Blog

Dijital Dünya Klavuzunuz

Başarılı bir web site nasıl olur?

Kategori:

Öncelikle bir web sitesine neden ihtiyacınız olduğunu tespit etmeniz gerekir. “Dostlar alışverişte görsün” diyorsanız sizin için birazdan bahsedeceklerimizin bir önemi yoktur.

Ancak web site ihtiyacınız, dijitalleşme sürecinizin ve marka yönetiminizin bir parçası olarak ortaya çıkmışsa, bundan sonra yazacaklarımız dikkatinizi çekebilir.

Öncelikle sizi veya işletmenizi 24 saat sizi temsil edecek bir web sitesi yaptıracağınızın bilincinde olmalısınız. Sizin en önemli dijital varlığınız web sitenizdir. Dijitalleşme sürecinizde diğer tüm araçlar bir web sitesi ile tamamlanacaktır.

Web siteniz sizin yerinize insanlarla iletişime geçen bir vekildir aslında. O yüzden;

Sizi ve hikayenizi özgün bir şekilde anlatmalıdır. Hikaye,  misyon, vizyon, manifesto gibi, sizi ve işletmenizin hedef kitle tarafından kapsamlı algılanmanızı sağlayacak içeriklerin özenle hazırlanmış olması gerekir.  O yüzden tarzınıza uygun bir şekilde işletmenizi, tarihçenizi, amaçlarınızı ve ticari yaklaşımınızı samimi olarak anlatın.

Web siteniz sürekli olarak açık bir iletişim kanalıdır. Bu yüzden aktif olan tüm iletişim kanallarınız kayıtlı olmalıdır. Telefon, mail, adres, sosyal medya hesaplarınız mutlaka sitede olmalıdır. Ve tercih ettiğiniz iletişim bilgileriniz mutlaka ana sayfada ve diğer sayfalarda kolayca ulaşılabilir yerlerde bulunmalıdır. 

Sektöre ve işletmenizin tarzına göre, ziyaretçilere iyi bir “kullanıcı deneyimi” sunmalıdır. Yani sitenizi ziyaret edenler ihtiyaçları olan tüm bilgilere kolayca ulaşmalı ve site içinde kaybolmuş hissine kapılmamalıdır.  Farklılık veya marjinallik adına hatalı tasarımlar negatif sonuçlar doğurabilir.

Tasarım genel olarak bir netlik ve kolay algılanabilirlik üzerine inşa edilmiş olmalıdır. Yazı ve görseller arasındaki kontrast, font seçimi, font boyutları, satır arası boşlukları, yazı, görsel ilişkileri gibi konularda hem web hem de mobil ara yüzde kolayca algılanabilmeli ve okunabilmelidir.

Siteniz ticari amacınıza uygun olmalıdır. Hizmet veya ürünlerinizi detaylı olarak anlatmalı, bol görsel ve mümkünse video içermelidir. Ziyaretçilerinizden talep ve sipariş alacaksanız uygun bir sistem çalışmalı ve akılda soru işareti bırakmayan bir işlem dizisi oluşturulmalıdır.

Nihai amacına akıcı bir yönlendirmeye sahip olmalıdır. Bir çok kanaldan sitenize yönlendirdiğini ziyaretçilerin burada sonuç olarak ne yapacaklarını biliyor olmanız ve sitenizin bu görevi başarılı şekilde sonuçlandırıyor olması gerekir.

Başarılı işletmeler web siteleri ile olmasa da içerikleri ile rakiplerinden ayrılırlar. Site içerikleriniz tamamen özgün ve size özel olmalıdır. Mümkünse profesyonel destek alarak hazırlanmasında fayda vardır. 

Sektöre ve işinize hakim olduğunuzu ispatlamalıdır. Bunun en güzel yolu şu anda size sunduğumuz gibi bir blog alanına sahip olmanızdır. Bu alanda bilgilerinizi sergileyerek konuya hakimiyetinizi aktararak güvenilirliğinizi pekiştirirsiniz.

Buraya kadar daha çok tasarım ve içerik konusunda gereksinimlerden bahsettik. Tabi ki birçok teknik özelliğe de ihtiyacı vardır sitelerin. Ancak yeni bir web sitesi yaptıracaksanız öncelikle dikkat edeceğiniz konulara değindik. Bu özellikleri taşımayan ancak tüm teknik gereksinimleri sağlamış bir web site, işe yaramayan teknoloji dolu bir cihaz gibi olacaktır.