Blog

Dijital Dünya Klavuzunuz

İnstagram algoritması nasıl çalışır?

Kategori:
Eklenme:
25 Mar 2022

Başarılı sosyal medya sitelerinin sırrı bir algoritmaya ve yapay zekaya sahip olmaları. Yani algoritması olmayan bu tarz siteler belli yerden sonra durmak zorunda kalır.

Bunun en canlı örneği instagramdır. Kurulduğunda çok basit bir sistemdi. İnsanların paylaşımları kendilerine takip edenlere sırayla gösteriliyordu. Bu kadar..

Hayatımıza 2010 yılında giren instagram 2016 yılına kadar bu şekilde çalıştı. Fakat ekip bir şey fark etti. İnsanların %70 i bu paylaşımları görememeye başlamıştı. Yani o kadar kalabalıktı ki paylaşımlar gösterilemeden sırasını kaybediyordu.

İşte o noktada bir algoritma gerekliliği kendisini gösterdi ve bir algoritmaya geçtiler. Önceleri daha basit bir yapıya sahip olan instagram algoritması şu anda kabul edilebilir bir akılla işleri yürütüyor.

Peki ne yapıyor?

Bütün detaylarını anlatmayacağım ama; paylaşılan bir postu önce paylaşan kişiyi takip edenlerin küçük bir kısmı arasında test ediyor. Bu testin çok farklı kriterleri var. Daha sonda aynı postu aynı boyutta başka bir takipçi gurubunda test ediyor. Buradan aldığı verilere göre puanlama yaparak bundan sonra instagram kullanıcısı olan diğer kişilerin karşısına çıkarıyor.

İşte instagramda büyümenin yolu da bu noktadan geçiyor. Eğer reklama çıkmıyorsanız tanımadığınız kullanıcıların önüne çıkmalısınız. Bu aşamada arama, hashtag ve keşfet araçları devreye giriyor.

Arama ve keşfette çok aranan kelimeler, hashtagler ve profilleri yine potansiyellerine göre sıralıyor.

Şimdi çok daha önemli bir bilgi; en önemli şey kaliteli içerik, hashtag kullanımı vs.. ama başka şeylerde önemli. Bir konu post sahibinin iyi bir kullanıcı olup olmadığına da bakıyor algoritma. Yani postunuz mükemmelde olsa sizin davranışınızdan puan kırabiliyor. Diğer bir yönü ise kimin karşısına çıkaracağı. Her postu herkesin karşısına çıkarmıyor. O noktada da ayrı kriterler çalışıyor..

Yani instagram algoritması ciddi bir yapay zeka.. Başarılı olmak için sistemin her noktasında aktif bir kullanıcı ve doğru kurgulanmış postlar gerekiyor.