Blog

Dijital Dünya Klavuzunuz

Marka deneyimi tasarlamak

Kategori:
Eklenme:
25 Mar 2022

Yapılabilir bir şey mi ki bu?

Neden yapılamasın?

Marka yönetiminde başarı, kitlenin markayı deneyimlemesi ve memnun olması şeklinde gerçekleşir. Yani başarının ölçülerinden birisi deneyimdir. O zaman bu konuda birşeyler yapmamız gerekir.

Sosyal medyada günde yüzlerce yeni hesap ve marka çıkıyor karşımıza. Her birir başka telden durmadan bir şeyler pazarlamaya çalışıyor. Bazıları ürün bazıları hizmet bazıları ise nasıl başarılı pazarlama yapılacağını….

 “En iyisi biziz.”, “Bizden satın alın”, “çok ucuz”, .. Neler neler.. Geçenlerde 196 liraya web sitesi satıyordu birisi. O hesaptan web sitesi alan olmuş mudur, bilmem ama o aldıysa paranın çöp olduğundan eminim.

Gerçek tüketici için bu sesler birer vızıltıdır. Toplam tüketicinin orana alınamayacak kadar azı bu ağa yakalanır. Çünkü tüketici kendisine satış yapmaya çalışana değil, deneyim yaşatmayı vadedeni arıyor aslında. Bunu belki kendisi de tanımlayamıyor olabilir. Ancak insan beyni böyle çalışıyor..

Siz hiçbir araba markasının “ Bizden alın çünkü en iyisiyiz” diyerek piyasaya çıktığını ve  birden bire binlerce araba sattığını gördünüz mü? O arabanın en iyisi olup olmadığına tüketici karar verir. Bunu da deneyimleyerek yapar. O yüzden birçok araba markası yeni modelleri çıktığında test sürüş günleri düzenler. İnsanların zihinlerinde bu deneyimleri sonucu bir fikir oluşur.  Fikirler farklı sosyal ortamlarda konuşulur, tartışılır ve genel bir kabul haline gelir. İşte o noktadan sonra beyin devreye girer ve mümkünse satış gerçekleşir. Böylece o markayı alanlar arasında görünmez bir bağ oluşur.

Marka olmak tamamen müşterilerle ilgilidir. Müşteriyi anlamıyorsanız, bir bağ kuramıyorsanız yaptığınız çalışmaların hiçbir önemi kalmıyor.

Marka algısı elbette öncelikle tasarıma bağlıdır. Yapılan birçok çalışma marka algısının tasarlanması içindir. Ayrıca marka iletişimi ve davranışlarının geliştirilmesi de önemlidir.  Markaya kişilik kazandıran bu özellikler, aslında marka deneyimini oluşturacak yapı taşlarıdır. Tüketici markanın sadece ürününü almaz. Parçası olacakları bir kültür, dinleyecekleri ve ilham alacakları bir hikaye, ortak deneyimlerin oluşturduğu bir aile de alırlar.

Başarılı bir marka olmak, her şeyin yanında marka deneyimini de tasarlamakla olacaktır. Bunun için markanız için ideal müşteriyi bulup anlamak gerekir. İnsanların söyledikleri ile yaptıkları farklı olabilir. Çok iyi bir analiz ile marka ile müşterinin nasıl duygusal bir bağ kuracağı üzerine düşünüp, hayal etmek ve bunu tasarlamak mümkündür.

Buna en iyi örnek yine otomobillerdir. Bir otomobil modelinin tasarımındaki birçok özellik, kullanıcıların deneyimlerinin önceden tasarlanmasıdır aslında. O otomobili kullanacak muhtemel kitlenin yaşam tarzları, ekonomik durumları, eğitim seviyesi vb. bir çok ortak özellikleri benzer olmak zorundadır.

Sonuç olarak deneyim tasarlanabilen bir şeydir. Ancak deneyim tasarlayabilmek için önce marka kimliğiniz tasarlanmış olmalıdır. Danışman, kimliği olmayan bir marka için, kime neye göre bir deneyim tasarlayabilir ki?...