Blog

Dijital Dünya Klavuzunuz

Bir markanın başarılı olması için

Kategori:


  • Her şeyden önce hedef kitlesi belli olmalı

Markanın daha tasarım sürecinde hangi kitleyle iletişime geçeceğinin belli olması gerekir. Markanın logo renklerinden başlayan tasarlama sürecinde hedef kitle özellikleri çok etkili olacaktır. Ayrıca markanın dili, stratejileri, kişiliği ve diğer bir çok özelliği için doğru seçimler yapabilmenizi kolaylaştırır.

  • İşletmenin belirli hedefleri olmalı

İşletmenin hedeflerini gerçekleştirmedeki en önemli araç olan markadır. O yüzden hedeflerinizi net olarak belirleyin. Tüketicinin hangi sorununu çözüyorsunuz? Bu konudaki tüm hedeflerin belirlenmesi marka oluşumunda kullanacağınız tüm araçlarla vereceğiniz mesajları etkileyecektir.

  • Marka kimliği

İşletmenizin ürün ve hizmetlerini duyurmak istediğiniz tüm kesimler için bir algı oluşturmanız gerekir. Bu marka kimliği ile olur. Logo, renk seçimi, konumlanma, iletişim şekli gibi bir çok özellik markanıza bir kişilik katacaktır. Bu na marka kimliği diyoruz.

  • Farkınızı belirleyin

Bir sorunu çözmek için yola çıkıyorsunuz. Bir iddianız var. Ancak bu iddiaya sahip rakipleriniz de var. Markanızın ayrışması için rakiplerle aranızdaki farkı belirlemeli ve marka yönetiminizde ve tanıtımlarınızda bunu vurgulamalısınız

  • Marka ne mesaj verecek ve nasıl verecek?

Tüketiciye sunduğunuz ürün veya hizmetin doğru algılanması için doğru bir mesaja ihtiyacınız var. Buna marka sloganı gibi de bakabilirsiniz. Bu bazen sabit bir slogan olurken bazen dönemsel mesajlar da olabilir. Bu mesajı doğru belirlemeniz ve hedef kitlenize uygun bir dille anlatabilmeniz gerekir.

  • Tutarlılık

En çok hata yapılan konuların başında gelir. Markanın farklı olaylar ve durumlar karşısında bir duruşu ve mesaj tutarlılığı olması gerekir. Duruma göre değişken mesajlar veren bir marka , aynı insanda olduğu gibi güven kaybeder ve sonuçta maddi kayıplar başlar.

  • Duygusuz marka olmaz

Marka, onu var eden ve ona karşı bir tutkusu olan insanın kattığı duygularla var olur ve yönetilir. Karşınıza çıkan bir logo size bir şey hissettirmiyorsa o logonun markasına da bir bağlılık hissetmezsiniz. Markanın insanları harekete geçirecek ilhamı vermesi gerekir

  • İletişim

Marka ile kitlesi arasında istikrarlı bir iletişim kanalı oluşmalıdır. Sektördeki konumunu hak ettiğini ispatlayan özgün içerikler, tüketici ile kesintisiz bir iletişim oluşturmanın güçlü bir yoludur. Hedef kitle ile kurulan iletişim kanalı duygusal bağı da güçlendirir ve karşılıklı fayda oluşur.