Blog

Dijital Dünya Klavuzunuz

E-ticaret için neyiniz eksik?

Kategori:
Eklenme:
22 Ağu 2021

Yeni yaşam şeklimizin vazgeçilmez bir parçası olan online sipariş, alışveriş kültürünü ve ticaret yapan tüm girişimcilerin tercihlerini de değiştirmiştir. Hem büyük kurumsal firmalar hem de yerel üreticiler kendi web sitelerinde e-ticaret alanı açmaya ve direk müşteriye ulaşmayı tercih ediyorlar artık.

Neden e-ticaret ?

Mevcut işletmenizde caddeden geçen veya memnun müşterilerinizin tavsiyeleri ile belli bir kitleye hitap ediyorsunuz. Yani bir açıdan tanıdıklarınızın oluşturduğu bir networkünüz var ve bu kitleye hitap ediyorsunuz. Bu ticaretinizi artırmak isteyen girişimci klasik yöntemde yeni bir network için yeni bir şube açmayı düşünür. Bu hareket hem ekonomik olarak yüksek maliyetler hem de şubenin tutması noktasında riskler içerir. Ayrıca ekonomik krizlerde küçülme zorunluluğunda tamamen çöpe atılmış bir tercih olacaktır.

Ancak e-ticaret siteniz, her şartta sabit bir maliyetle tek noktadan yönetilebilen ve 24 saat sizin için sipariş alabilen çok daha avantajlı bir tercihtir. Alacağınız doğru strateji üretme desteği ve reklam yönetimi ile bu yatırımınızın zarar etmesi imkansız olacaktır. Bu konuda daha önce yayınladığımız satışla ilgili konsept içeriğimizi mutlaka okumalısınız

Peki e-ticarete geçmek için geç mi kaldınız?

Dijital dünyanın klasik ticaretten en büyük farkı hiçbir zaman geç olmamasıdır. Eğer böyle olsaydı n11 veya trendyol hiçbir zaman hayatımıza girmezdi. Çünkü hepsiburada ve benzeri birçok girişim zaten pazardaydı. Yani dijitalde ticarette başarı ne zaman girdiğiniz değil nasıl girdiğinizle ilgilidir. Ayrıca e-ticaret için ortamın müsait olması yeterli değildir. Hatta daha önemli olan sizin veya işletmenizin buna hazır olmasıdır.

E-ticaret Altyapı Sağlayıcıları Derneği yetkililerinin açıkladıkları verilere göre 2020 yılında e-ticaret işlem artışının en çok yaşandığı 5 ilin Hakkâri, Muş, Kırşehir, Bitlis ve Yozgat olmuş. Yani hangi il veya ilçede olursanız olun, gvendiğiniz bir ürün ve pazarlama fikriniz varsa başarılı olmak mümkündür.

Peki bir e-ticaret sitesi açmak için asgari olarak neler gerekir?

En yalın haliyle Ürün-Yazılım-Ödeme-Sipariş takibi-Kargo-Tanıtım konularını çözmeniz, e-ticaret operasyonunuz için asgari gereksinimlere sahip olmanızı sağlayacaktır.

Piyasaya arz edeceğiniz ve müşteride karşılığı olan bir ürün veya ürün gamınız olması ilk şarttır. Bu ürünler paketlenebilir ve müşteriye kargolanabilir özellikte olmalıdır. Ayrıca bir kapasite belirlemeli ve talepleri hızlı ve sağlıklı şekilde karşılayabilecek şekilde planlamalısınız.

Daha sonra bu ürünleri sergileyebileceğiniz, özelliklerini görsel, video ve yazı ile anlatabileceğiniz bir e-ticaret yazılımı gerekir. Bu yazılım ne kadar pratik ve esnek olursa hem yönetimi hem de müşteri tarafından kullanımı kolay olacaktır.

E-ticaret yazılımlarında olmazsa olmaz ilk özellik online özeme altyapısı ve sipariş yönetim yapısıdır. Alınan siparişlerin kayıt altın alınması, takibinin yapılarak durum yönetiminin yapılması ( hazırlanıyor, muhasebede, kargoda, tamamlandı vs) süreci mutlaka olmalıdır. Diğer konu ise müşterinin talep ettiği ürün için kredi kartı ile ödeme yapması için gerekli altyapı ve site sahibi işletmenin bu altyapıya uygun bir sanal pos üyeliği olması gerekir.

Daha önce her işletme birçok banka ile ayrı ayrı anlaşma yapıl her birine farklı şartlarda ödemeler yaparken artık ortak ödeme kuruluşları bu maliyeti azaltıp daha hızlı satışa başlama şansı veriyor. Bu kurumlar hakkında biraz araştırma yapılırsa en çok kullanılanların İYZİCO, PAYTR VE SHOPİER olduğunu söyleyebiliriz. Bu kurumlar bir sipariş gerçekleştiğinde sizden belli bir komisyon kesip kalan miktarı kayıtlı banka hesabınıza aktarırlar. Biz yılların tecrübesi ile bu 3 kurumu tavsiye etsek te bu konuda mutlaka kendi araştırmanızı yapmalısınız. Özellikle ödeme süreci ve işlem iptal süreçlerini mutlaka araştırın. Bu 3 kurum arasında bile ayırt edici bazı farklar vardır.

Kargo konusu ülkemizin kanayan bir yarasıdır. Özellikle son dönem artan kargolama kapasitesi karşısında otomasyonunu geliştiremeyen firmalar birçok aksaklık ve şikâyetle karşı karşıya kalmıştır. Ancak e-ticaret konusunda bir girişimde bulunacaksanız müşteri memnuniyeti yüksek olan ve size en uygun fiyatı veren bir firmayla anlaşmak durumundasınız. Bu noktada birçok girişimci "kargo müşteriye ait" diye düşünebilir. Öncelikle satış artırmak için kargo dahil politikanızı belirlemelisiniz. Belli bir sepet bedelinin üzerine ücretsiz kargo her zaman cazip olacaktır. Ayrıca kargo müşteriye ait olsa dahi müşteri ne kadar kargo ödeyeceğini bilmek istediği için bu bedeli kasada ödemeye dâhil etmeniz yine tercihiniz olmalıdır.

Ürünlerinizi e-ticaret sitenize eklediniz. Tüm ayarlamaları yaptınız ve sipariş almaya hazırsınız. Ancak müşterilerinizin bundan haberi yok. Bu aşamada artık tanıtım yapmanız gerekir. Bunun için sosyal medya ve google reklamlarını kullanmanız çok daha ekonomik ve hızlı dönüş getirecektir. Ayrıca dijital reklamın doğru kullanılması, e-ticaret operasyonunuzda varsa hatalarınızı da ortaya koyacak ve optimizasyon yapmanıza olanak sağlayacaktır.

E-ticaret içine girdikten sonra öğrenmenin devam ettiği ve birçok satış kanalının açılacağı çok büyük bir dünyadır. Bir çok işletme kendi e-ticaret sitesini öncelikli olarak açmak yerine pazaryerleri ve sosyal medyayı kullanmayı tercih etmişler ve sonunda mutlaka kendi e-ticaret siteleri olması gerektiğine karar vermişlerdir. En doğru yöntem önce kurumsal e-ticaret sitenize sahip olmanız ve dijital satış merkezinizin burası olmasını sağlamanızdır..