Blog

Dijital Dünya Klavuzunuz

Google da nasıl arama yapılır?

Kategori:
Eklenme:
23 Kas 2020

Eskiden ansiklopediler vardı. Bilgi çok yavaş değiştiği için sürekli aynı kaynaklara açar bakardık. Ama artık bilgi yüzlerce kat hızlı değişiyor ve bizim “google amcamız” var. Her sorumuza cevap veriyor. Peki google’ da arama yapmayı gerçekten biliyor muyuz?

Arama yapmak artık ayrı bir uzmanlığa gidiyor. Dünyanın en büyük yapay zekası tarafından toplanan bu kadar büyük data içinde aradığımızı bulmak tabi ki bazı teknikler gerektiriyor. Şimdi size bunlardan bahsedelim biraz.

Arama yapmadan önce biraz düşünerek önce arama yöntemi belirlemenizi öneririz. Bu yöntemeler;

1- Dosya türü arama

Aradığımız şey bir kelimeden ziyade bir dosya türü olabilir. Bu yöntem için hedef kelimemiz yanında dosya tipini de belirterek hedefi daha da daraltmış oluruz.

Ör: “sigaranın zararları filetype:pdf"

Böylece sadece pdf haline gelmiş yazı ve makaleler listelenecek tir. Aynı şekilde, .zip, .doc .psd gibi birçok dosya tipine kolayca ulaşabilirsiniz.

2- Görsel arama

Görsel aramada birkaç özellikten bahsedelim.

En basit olarak aradığınız bir fotoğraf ise “görseller” sekmesine geçerek, görselin boyutu, eklenme zamanı gibi filtrelemeler yaparak istediğiniz sonuca daha da yaklaşabilirsiniz.

Diğer bir yöntem ise google da bulduğunuz bir görselin diğer varyasyonlarını aramaktır. Farklı özelliklerdeki versiyonunu bulmak istediğiniz görsele Google üzerinde sağ tıklayarak ve "Google içinde resim ara" sekmesine tıklamalısınız. Açılan sayfada üstten tekrar görselleri seçerseniz tam liste önünüze gelecektir.

Mevcutta bilgisayarınızdaki bir görseli internette aramak isteyebilirsiniz. Bunun için arama çubuğundaki kameraya tıklayarak, açılan pencereden görsel yükleme seçim alanından bilgisayarınızdaki görseli yükleyin. Böylece google size benzer görselleri listeleyecektir.

3- İngilizce anlamını arama

Anlamını merak ettiğiniz kelimenin yanına “define” kelimesini eklerseniz merak ettiğiniz kelimenin  anlamı ve farklı kullanımları listelenecektir.

4- Bir site için arama

Bir sitede var olan tüm linkleri görmek için kullanılabilen yöntemidir. Aramak istediğiniz web site adresini “site:siteadresi.com” şeklinde tırnak içinde olacak şekilde arama çubuğuna yazarak arayabilirsiniz. O web sitesindeki tüm linkler listelenecektir.

5- Matematik işlemleri

Google da herhangi bir matematiksel işlemin formülünü yazarak ta işlem yapabilirsiniz. Mesela “3+78” yazarak sonucu alabileceğiniz gibi karmaşık grafik sonuç gerektiren işlemleri de arayabilirsiniz. Mesela “sin(x-y)” yazarak formülün 3d görselini dahi görebilirsiniz.

6- Birim çevirisi

Google dan herhangi bir uzunluk, hacim veya para birimi çeviri yapmasını isteyebilirsiniz.

Ör: “TL kaç dolar” “ 1 fit kaç metre” 30 F kaç C” gibi aklınıza gelebilecek her türlü çevirinin cevabını verecektir.

7- Eksik cümle arama

Devamını hatırlayamadığınız bir söz, cümle veya mısra olabilir.Arama çubuğuna hatırladığınız kelimler ve hatırlayamadığınız kısma “* *” eklemeniz yeterlidir.

Ör:  “**” bir nefes sıhhat gibi

Tamamlama ihtiyaçlarınızda çok işe yarayan bir yöntemdir.

8- Eğlenceli arama yolları

Google eğlenceyi de atlamamış. Kullanıcıları için bir çok özellik arasına eğlenceli özellikler de eklemiş

Arama çubuğuna şu kelimeleri yazarak olacakları kendiniz test edin

  • Festivus
  • Askew
  • Do a barrel roll
  • Recursion
  • Flip a Coin
  • blink html

9- Uçuş durumu aramak

Seyahat yapanlar için kolay bir yöntemdir. Arama çubuğuna uçuş numaranızı yazmanız durumunda planlanan uçuşun kalkış ve iniş saatleri ve uçuşun kalan süresini gösterir. Ancak pandemi döneminde bu özellik kapatılmış durumda..

Etiketler: