Blog

Dijital Dünya Klavuzunuz

İçerik pazarlama nedir? Nasıl yapılır?

Kategori:
Eklenme:
14 Kas 2020

“İçerik pazarlama” global olarak "content marketing" olarak duyduğunuz terim,  genelde anlaşılmaz veya yanlış anlaşılır.  İçerik pazarlama aslında dijital pazarlama stratejilerinin bir aracıdır.

Hedeflediğiniz kitlelerin  dikkatini çekmek için yapılan çalışmalarda çok önemli bir rolü vardır. Reklam stratejilerinize uygun olarak,  kitlelerin ilgisini çekecek konularda ki içerikleri belli kurallara uyarak üretmektir.

 Bu amaçla kullanılacak olan içeriği hazırlamadan önce bazı konuları baştan planlamanız gerekmektedir.

  • Bu içerik hangi kitleye hitap edecek?
  • Bu kitle içinde, pazarlama konusu ürün veya hizmetlere hangi seviyede ilgisi olan kişilere hitap edecek? Buna daha çok haritalama diyebiliriz.
  • Bu içeriğin esas mesajı ne olacak?
  • İçerik insanlarda hangi duyguları harekete geçirecek?
  • İçeriğin aksiyon cümleleri ve etiketleri nelerdir?

Bu konularda kararlarınızı belirledikten sonra artık içeriği yazmaya başlayabilirsiniz. Bu aşamada en önemli konulardan birisi de içeriğin uzunluğudur. Burada karar verirken en pratik ölçü bu içeriğin bir videoya dönüştürülebilir olmasıdır.  Araştırmalar izlenebilir bir videonun ortalama 3 dakika olması gerektiğini söylüyor. 3 dakika bir videoda kullanılacak metin ise 600 kelime civarında olmalıdır.  Cümleler kısa ve anlaşılır olmalı, 12 kelimeden daha uzun cümleler kurulmamalıdır.

Bu arada çok kullanılan etiket’in amacı, içerikleri internet ortamında birbiri ile bağlamaktır. Yani aynı etikete sahip yazılar o etiketle arandığında bir listede gösterilir.

Güzel bir başlık seçtikten sonra artık içeriğinizi dağıtabilirsiniz. Yani insanlara ulaştırabileceğiniz mecralarda yayımlayabilirsiniz.

İçeriği hazırladınız ve yayımladınız. Ancak işiniz burada bitmiyor. İçeriği takip ederek, hedeflediğiniz kitleye ulaşmış mı? Hedeflediğiniz etkiye sahip mi? Kontrol  etmelisiniz. Bu kontroller sonunda yapacağınız analizin sonuçlarını not almalı ve bundan sonraki çalışmalarınız için değerli verilere sahip olmalısınız.

İçerik pazarlama artık hızla video içerik pazarlama olarak sunulmaya başlandı. Anca video da olsa makale şeklinde de olsa anlattığımız kurallar değişmez. Yani önce elimizde itina ile hazırlanmış yazılı bir metine ihtiyaç vardır...