Blog

Dijital Dünya Klavuzunuz

Marka derken??

Kategori:

Marka nedir?

İşletme sahipleri markanın gerçekten ne olduğunu biliyor mu? Marka sadece logo ve kurumsal araçlar mı demektir? 

Yeni dönemde işletmelerin, birçok terim ve aracı tekrar keşfetmesi gereken bir süreç başladı. Marka da aslından bunların en önemli ve liste başı terimlerden birisi. Çünkü, birçok şeyin değiştiği bir dünyada marka tanımı da olduğu yerde kalmayacak ve bir şeyleri tekrar gözden geçirmemiz gerekecek.

Size basit bir tanım yaparak geçiştirmek istemiyorum. İnternette marka nedir? diye arama yaptığınızda bir çok anlatım bulabilirsiniz. Başarılı bir marka için, marka sahibinin aslında başarılı bir girişimci olması da gerekir. Çünkü marka hazırlanıp kenara koyulacak bir nesneden ziyade, insani özelliklere sahip olması gereken dinamik bir yapıdır. Yada olmalıdır.

Marka insanlara bir vaattir. O yüzden insanlarla samimi bir iletişimi olmalıdır. Bunu da marka sahibinin, markanın arkasında durması ve verilen vaatlerin gerektirdiği sorumluluğa sahip olması gerçekleştirir.

“Markamız var” diyorsanız şu soruların cevabını verebiliyor olmanız gerekir;

Markamın insanlara vaadi nedir?

Markam sorumluluklarını yerine getiriyor mu?

İnsanlarda bir farkındalık oluşturmuş muyum?

Markam için sürdürülebilir bir stratejim var mı?

Marka bilinirliğim hangi düzeyde?

Markama insanlarda ne kadar güveniyor?

Tüm bu sorulara cevap verirken kendinizi markanızın bir müşterisi gibi de düşünün. Müşteri ile doğru iletişim kuran bir markanız varsa tatmin edici cevaplar vermiş olmalısınız.

Gördüğünüz gibi  adı, logosu, sloganı gibi fiziki konulardan ibaret olmayan ve insani tarafı güçlü olması gereken bir ticari araçtan bahsediyoruz. Marka aslında ticari tecrübelerinizin ve aktivitelerinizin biriktirildiği ve yeniden şekillendirilerek gelecekteki ticaretinizi kolaylaştıracak bir iş ortağı gibidir. Tüm ticari aktiviteleri onun adı altında yapacak ve ondan faydalanacaksanız, onu doğru yönetmeli, olgunlaştırmalı ve geliştirmelisiniz.

Marka işletmenizin imzasıdır. Siz imza atarken neler düşünüyorsanız markaya da o değeri yüklemelisiniz. Bunun en kolay yolu onu büyüttüğünüz bir çocuk gibi görmektir. Bu yüzden markanızı koruyup kollarken, risklere karşı test edip, zarar görmeden büyümesini sağlamalısınız.

Bir ürün veya hizmeti marka altında pazarlamak, o ürün veya hizmete karşı bir bilinç oluşturur. İşte bu bilinçle hareket eden tüketiciler tekrar alımlara yönelir. Alışverişlerindeki kararsızlıkları markanızı gördüğünde göz ardı eder. Çünkü doğru büyüttüğünüz markanız ona bu güveni vermiştir.

Marka sahibi bir girişimciyseniz, markanız içinde sizden bir parça yoksa her şeyi tekrar düşünmelisiniz. Çünkü size ait güzel fikirler barındırmayan marka başarılı olamaz. Markanıza dair bir heyecanınız oluşamaz. Sizin bağ kurmadığınız bir marka ile tüketiciler bağ kurabilirler mi sizce?