Blog

Dijital Dünya Klavuzunuz

Sosyal satış (s-ticaret) nedir?

Kategori:
Eklenme:
31 Ağu 2021

S-Ticaret yani sosyal satış, sosyal medya mecraları kullanılarak yapılan ticaret şeklidir. Aslında işlemler tek başına sosyal medyada yapılıp tamamlanmaz. Ancak tanıtım reklam ve yönlendirme fonksiyonları sosyal medyada gerçekleştirilir.

Yapılan araştırmalar;

- Satın alma kararının %90 dan fazlasının online kanallarda alındığını
- B2B müşterilerinin %75 oranında alımlarını internetten yaptıklarını ve satışların %92 sinin internet aramaları ile başladığını
- En önemlisi ise bir müşterinin alışveriş yapmadan önce 3ten fazla online kanaldan araştırmadan alışveriş kararı verme oranının %47 olduğunu gösteriyor

    Hızlı dijitalleşme ile insanların sosyalleşmesini taşıdığı bu ortamlar, ticaret için çok elverişli fırsatlar tanımaktadır. Ancak bu büyük dünyada müşteri bulmak ve işlem yaptırmak için bir bazı kuralları unutmamak gerekir.

    S-ticaret veya sosyal satış, insanlarla etkileşime girerek onların hayatlarında bir şeyleri güzel etkileyebileceğinizi göstereceğiniz bir fırsattır. Bu yüzden ürün ve hizmetlerinizi kapsayan markanızın yönetiminden başlayarak bir sistematiğe sahip olmanız gerekir.

    İnsanlar kendileri ile sosyalleşen yani insani bazı özellikler gösteren markalara daha yakın olurlar. Bu noktada trendleri takip eden, güncel sorunlara cevaplar veren bir marka daha çok ilgi görecektir.

    Güven inşa edin

    Sosyal medyanın büyük avantajlar sunması, her türlü insanın bu fırsatı değerlendirmek istemesine yol açıyor. Bu durumda en çok dolandırıcılığın ve kötü alışveriş deneyimlerinin yaşandığı yer de burasıdır. Bu noktada markanızı hızla bu kötü imaj gurubunun dışına taşımalısınız. Yapacağınız her paylaşım ve kuracağınız her iletişimde öncelikli amaç, güven inşa etmek olmalıdır.

    Güven için en hızlı tercih insanların bıktıkları klişe pazarlama sözlerini kullanmamaktır. “En ucuz, en kaliteli, en hızlı, en kolay vs.. “ gibi sözler yerine sizi daha iyi  anlatan samimi cümleler kullanın. İletişimde ilk amacın satış değil doğru iletişim kurmak ve güven oluşturmak olduğunu unutmadan yapılacak paylaşımlar uzun vadedeki büyük satışların temelleri olabilir.

    İçerik üretirken paylaşılabilirliğe dikkat edin.

    En iyi ve kolay satış, memnun müşteriler üzerinden yapılanıdır. Bu nu sağlamak için ise mevcut ağınızdaki insanların paylaşabilecekleri içerikler üretmeniz çok etkili olacaktır. Bir içeriğin paylaşılabilir olması ise bir şekilde insanların hayatına dokunan ve etkileşime giren özellikler gerektirir.

    Amacınız satış olsa da paylaşımlarınızın merkezinde satış olmamalı. Ürettiğiniz içerikler hedef kitlenizin hayatına dokunarak onlarla duygusal bağ kurmalıdır. Bu insani bir hikaye, bir soruna parmak basma veya bir problemin çözümüne dair fikirler gibi konular olabilir..

    Hızlı ve güçlü iletişim

    Sosyal medya aynı zamanda hızlı iletişim gerektiren bir ortamdır. İnsanlar sorularına hızlı cevap verilerek önemsendiklerini hissetmek isterler. Bu yüzden olabildiğince kitlenizle diyalog halinde olmalısınız.

    Özelden yazılan sorulara hızla cevap vermeli ve “yardımcı olmak” misyonu üzerinden ilerlenmelidir.

    İletişim halinde olmak aynı zamanda bir kitle analizi yapma fırsatı da verir. İnsanların gerçek sorunları neler, nelerden hoşlanıyorlar, daha iyi hizmet beklentileri nelerdir? Gibi sorulara bu şekilde daha kolay cevap bulabilir ve stratejilerinizi optimize edebilirsiniz.

    Hedef kitleniz ve müşterileriniz sorularına her zaman samimi ve dürüst şekilde cevap verecek bir muhattap bulacaklarını bilmelidirler. Bu güven inşa etmek için en etkili davranış şeklidir.

    Doğru marka stratejisi

    Büyük bir mecrada bütünlüğü korumak ve müşterilerin ürünlerinize odaklanmasını sağlamak için marka yönetiminizi kullanın.

    Unutmayın “markalar kişiselleştiği, kişiler kurumsallaştığı müddetçe markalaşır.” Markanızın insana benzer özellikler taşıması, yani; değerleri, algısı, imajı, sadakat kriterleri, kimliği ve kişiliği olması gerekir. İnsani duruş sergileyen markalar kitleleri ile daha kolay ve etkili iletişim kurabilir ve daha başarılı olabilirler.

    Markanızın insanlara verdiği mesaj, aslında onlara verilmiş bir sözdür. Bu sözü tuttuğunuz sürece güvenilir tarafta kalır ve iş hacminizi sürdürülebilir tutarsınız.

    Sosyal dinleme yapın

    Her işletme, bir takım iddialar ve muhtemel bazı sorunları çözdüklerini iddia eden fikirlerle ortaya çıkar. Ancak bu konuda yanılgıya düşmek te muhtemel bir durumdur. En doğrusunu bildiğiniz fikri sizi yanılgıya itmeden önce, sosyal medyadaki kitleleri dinlemeye başlayın.

    Sosyal dinleme 2 yönlü yapılırsa doğru sonuçlar alınması daha kolaylaşır

    İlk olarak sektörel dinleme ile ürün ve hizmetlerinizin ne kadar isabetli kararlar olduklarını, müşterilerin sorunlarına gerçek çözümler sunup sunmadıklarını anlamaya çalışın. Aynı zamanda hedef kitlenizin rakipleriniz için neler konuştukları, onları neden tercih ettikleri gibi konuları anlamak, kendi hatalarınızı da değerlendirme fırsatı verir.

    Diğer yönü ise kitlelerin marka ve ürünlerinizle ilgili neler düşündüğünü anlamak için dinleme yapmaktır. Yaşanan sorunları ve negatif yorumları yakalayıp anında çözmeli ve cevaplamalısınız. Böylece sadece müşterilerinizi değil, mesaj ve konualra temas eden tüm kullanıcıları kazanma şansınız olacaktır.

    Doğru mecra seçimi

    Sosyal medya mecraları çeşitli özellikteki kitlelerin buluştuğu yerlerdir. Ürün ve hizmetlerinizin hitap edeceği insanlar daha çok hangi platformları kullanıyorsa oralara odaklanmanız ve enerjinizi doğru kullanmanız çok önemlidir. B2C ticaret için twitter ve instagram daha etkili iken B2B için Linkedin daha etkilidir. Facebook ise her ticaret için kullanılabilecek bir mecra olarak değerlendirilebilir.

    Satış

    Kitlelerin bazı sorunalarını çözen ürün ve hizmetleriniz için doğru mecraları buldunuz ve kitlenizle buluştunuz. Ürettiğiniz stratejilerle insanların ürün ve hizmetlerinizi görmelerini ve tanımalarını sağladınız. Artık onları harekete geçirmeli ve satışı sonuçlandırmalısınız. Bunun için 2 aşamayı doğru kurgulamalısınız.

    - CTA (Call to action) yani onları harekete geçirmek ve sipariş vermeye teşvik etmek. Bu aslında her türlü ticaretin püf noktasıdır. Bir tezgahtar da müşterisine ürünün tüm özelliklerini ve avantajlarını anlatır. Ancak en sonra kullanacağı bir söz alışverişin tamamlanmasına yol açar. Bu “son 2 ürün” veya “bu gün indirimin son günü” gibi bir cümle olabilir.

    Aynı durum sosyal medya paylaşımlarınızda da geçerlidir. Bir paylaşımda veya reklamda bahsettiğiniz bir ürünle ilgili alım kararına gelmiş kitleleri harekete geçirecek bir kelime veya cümle kullanmalısınız. Bunu okuduğu zaman insanlar bir şeyleri kaçırdıkları ve yoksunluk hissine kapıldıklarında daha hızlı tepki verdiklerini de unutmayın.

    - Alışverişi tamamlamak isteyen müşterilere kolay ve hızlı bir siparişe yönlendirmelisiniz. Bu web siteniz, canlı destek, direk ödeme linki gibi bir çok işlem olabilir. Ancak en doğrusu müşterinin kaydını alabileceğiniz ve sürekli alışveriş yapmasını sağlayabileceğiniz kendi e-ticaret sitenize yönlendirmektir. Böylece kaydını aldığını müşterinizle iletişiminizi güçlendirir ve bir süre sonra marka savunucunuz haline dönüştürebilirsiniz.